Follow

ZŁOTE LASSI - NATURALNY PROBIOTYK Z INDII

złote lassi
złote lassi

Czy macie czasami po zjedzeniu posiłku problem z żołądkiem? Czujecie się trochę za ciężcy? Dobrym rozwiązaniem jest wypicie lassi – Indyjskiego naturalnego napoju - probiotyku.

Lassi pochodzi z regionów północnych Indii: Pundżabu i Multanu i często nosi miano „antycznego smoothie”, gdyż według naszej wiedzy jest najstarszym napojem na bazie jogurtu na świecie. 1000 lat p.n.e. powstało pierwsze lassi z dodatkiem przypraw czy też owoców.
Lassi jest znane i lubiane za swoje Ajurwedyjskie właściwości radzenia sobie z niestrawnością, bólem żołądka, a nawet potrafi "uspokoić" umysł. Plus jest świetną opcją deserową.
Samo jedzenie jogurtu może nie do końca sprzyjać naszemu żołądkowi, dlatego też istotne jest zmieszanie go z wodą i z ziołami. Wiele z nas na pewno słyszało lub próbowało Mango lassi. Tak jest pyszne, sama uwielbiam, ale jest jedno wielkie ale. Idąc za indyjską medycyną, mieszanie przetworów mlecznych z owocami nie jest dobrym połączeniem. Zamiast pomagać w trawieniu, sprawi, że nastąpi fermentacja w naszym żołądku, co doprowadzi do wytworzeniu i akumulacji toksyn.
Dlatego też jeżeli lubimy połączenie jogurt, mleko + owoce dobrze jest dodać przyprawy, które zniwelują negatywne działanie owoców i ułatwią trawienie.

Bardzo dużo przydatnych informacji znalazłam na portalu drogadosiebie.pl . Warto poczytać, gdyż jest tam zdecydowanie dużo fachowych informacji o probiotykach.

Zróbmy sobie lassi


Jest wiele przepisów na lassi. Napój może być słony, słodki lub troszeczkę gorzkawy. Najbardziej klasycznym i prostym przepisem jest: jogurt, woda i szczypta soli. Jednak zróbmy coś bardziej "skomplikowanego" czyli złote lassi, które swoją nazwę zawdzięcza kurkumie w składzie.

Złote lassi z kurkumą

 
złote lassi - składniki
złote lassi - składniki
Składniki:

¼ kubka jogurtu naturalnego nie słodzonego
1 kubek wody
1/8 łyżki kurkumy
1/8 łyżki cynamonu
1 łyżka miodu

Mieszamy jogurt, wodę, oraz przyprawy w blenderze przez około 1 minutę i nasze złote lassi gotowe!
Najlepiej spożyć lassi po posiłku, zwłaszcza tym cięższym.

złote lassi
złote lassi


Kurkuma przyjmowana w tym połączeniu bardzo dobrze wpływa na naszą wątrobę, cerę, oraz cyrkulację krwi, ponieważ kurkuma ma właściwości oczyszczające.
Dodaję miodu, aby dodać troszeczkę słodkości, dzięki czemu lassi staje się świetną opcją deserową, plus miód usuwa toksyny i walczy z cholesterolem.

Wypróbujecie przepis?


2 komentarze

  1. O, słyszałam już gdzieś o takim napoju! Bardzo przydatny przepis na obecną porę roku, kiedy jest wzmożone ryzyko złapania jakiegoś bakcyla :))

    Zapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie:) I do tego świetnie smakuje:))

    OdpowiedzUsuń

Professional Blog Designs by pipdig