Follow

ŻÓŁTA CZY BIAŁA KURKUMA - KTÓRĄ WYBRAĆ?

biała kurkuma
kurkuma

Ostatnio głośno zrobiło się o kurkumie. Lubiana jest ona za swoje właściwości antybakteryjne i antyzapalne. Sprawdza się w potrawach jak i pielęgnacji skóry. Wszystkim znana jest żółta kurkuma, jednak czy słyszeliście o białej kurkumie zwanej Amba Haldi  (w dosłownym tłumaczeniu „mango kurkuma”)?


Biała kurkuma rośnie w Indyjskich Himalajach Wschodnich i jest kultywowana ze względu na swoje lecznicze właściwości. Co odróżnia ją od innych typów kurkum, to jej sezonowość. Naturalnie, biała kurkuma rośnie wyłącznie w okresie monsunowym i jest bogata w kurkumin, witaminę A, proteiny, kwasy tłuszczowe oraz minerały. W Indiach głównie używana w pielęgnacji skóry, ale i również jako lekarstwo podczas infekcji gardłowych.
Nazwa „mango kurkuma” pochodzi z przekonania, iż biała kurkuma ma w zapachu przypominać owoc mango. Jednak według mnie bardziej jest wyczuwalna lekka nutka imbirowa niż owocowa.

Swoją pierwszą białą kurkumę otrzymałam w prezencie z Indii od teściowej. Znając znaczenie słowa amba (mango) i widząc je na opakowaniu sproszkowanej kurkumy myślałam, że jest to kolejna interesująca Indyjska mieszanka: mango + kurkuma. Co nie byłoby niczym dziwnym, jednak szybko zostałam uświadomiona (oraz pochwalona za moją znajomość słówek), że jest to tylko nazwa określająca curcume aromatica (białą kurkumę).

 
Czy jest różnica między żółtą, a białą kurkumą?


To co możemy znaleźć na codzień w sklepach to kurkuma żółta. Wielu ludzi nie wie nawet o istnieniu białej odmiany tej przyprawy. Czym w takim razie charakteryzują się obie kurkumy?

Żółta kurkuma


Oryginalnie żółta kurkuma pochodzi z Południowowschodnich Indii i jest korzeniem rośliny Curcuma longa. Z zewnątrz korzeń jest koloru brązowawo-żółtego, a w środku wpada bardziej w pomarańcz. Żółtawo-pomarańczowy kolor wiąże się z wysoką zawartością kurkuminu w składzie.
Żółtą kurkumę najczęściej możemy spotkać w formie sproszkowanej, która niestety może trochę barwić. Często do kurkumy sproszkowanej wielu producentów dodaje jeszcze koloranty przez co możliwość barwienia zwiększa się.

Biała kurkuma


Biała kurkuma często nazywana Amba Haldi jak wspominałam powyżej występuje głównie w Indiach i naturalnie rośnie wyłącznie podczas okresu monsunowego. Kolor białej kurkumy jest jaśniejszy niż żółtej, a jej smak bardziej gorzkawy.
I co może wielu z was interesować, zdecydowanie mniej barwi niż kurkuma żółta.


Właściwości kurkumy
  • jest przeciwzapalna i działa przeciw bólowo
  • świetny antyoksydant, zawiera witaminę C
  • zwalcza grzybicę

  • działa przeciwrakowo – wielu twierdzi, że spożywanie kurkumy może zahamować powstanie raka, jednak nie ma badań potwierdzających taką teorię
  • rozjaśnia przebarwienia skórne
  • walczy z trądzikiem

DOMOWA MASECZKA Z KURKUMY
maseczka z kurkumy białej
Domowa maseczka z kurkumy

Jeśli uda wam się kiedykolwiek złapać w swoje ręce kurkumę, spróbujcie zrobić maseczkę, która odżywi i rozjaśni waszą cerę.

Składniki:

  • szczypta kurkumy
  • 10 kropelek soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy
  • mleko do zmieszania


Należy wymieszać wszystkie powyższe składniki ze sobą, a następnie nałożyć na twarz i zmyć okrężnymi ruchami po 20 minutach.

Aplikując taką maseczkę raz w tygodniu, cera będzie pozbawiona trądziku, zaskórniaków i odzyska blask.
I tak naprawdę wystarczy tylko szczypta kurkumy, nie musimy dodawać całej łyżki, aby zobaczyć jakie świetne możemy uzyskać efekty.


Co myślicie o białej i żółtej kurkumie? Robicie domowe kurkumowe maseczki? Dajcie znać w komentarzu.





Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Professional Blog Designs by pipdig