Follow

CZEKOLADOWA MASECZKA ODŻYWI I OCZYŚCI SKÓRĘ

czekoladowa-maseczka-odzywia-oczyszcza
Czekoladowa maseczka


Czekolada nie musi oznaczać wyłącznie pysznego deseru, który może powiększyć nam biodra. Czekoladowa maseczka doskonale odżywi oraz oczyści naszą skórę. 

Dzięki zawartości magnezu i żelaza oraz dużej ilości antyoksydantów, czekolada stała się jednym z bardziej pożądanych zabiegów w pielęgnacji skóry.
Z Ajurwedyjskiej perspektywy ciemna czekolada jest gorzka i gorąca, co sprzyja w równoważeniu Kapha dosza i jest jak najbardziej wskazana w spożywaniu jak i aplikowaniu na twarz. Osoby zwłaszcza ze skórą tłustą, skorzystają z cudownych właściwości czekolady. Pamiętać jednak należy, że dyskusja o korzyściach wynikających z jedzenia i używania w kosmetykach czekolady, odnosi się do czekolady, która zawiera minimum 70% czystego kakao. Reszta niestety nie będzie sprzyjała naszemu ciału, ani skórze.

Właściwości czekolady: 


  • Bogata w antyoksydanty – czekolada posiada wysoką ilość antyoksydantów. Chronią one skórę przed wolnymi rodnikami, które powodują szybsze starzenie się skóry. Dzięki czekoladzie skóra staje się gładsza i odmłodzona.
  • Oczyszcza skórę – ciemna czekolada jest świetną formą detoksu. Usuwa martwy naskórek i pozwala nowej skórze odżyć i „zaczerpnąć świeżego powietrza".
  • Usuwa przebarwienia – czekolada pomaga zredukować plamy i przebarwienia skórne.  Z tego powodu świetnie sprawdza się przy skórze tłustej i tej z przebarwieniami po trądzikowymi.
  • Pomaga zredukować widoczność zmarszczek – czekolada przywraca nawilżenie skórze, poprawia produkcję kolagenu i cyrkulację krwi. Wszystkie te właściwości redukują widoczność zmarszczek.
  • Wspomaga zmniejszyć działanie promieni UV – flawonoidy zawarte w czekoladzie wspomogą krem przeciwsłoneczny i pomogą zredukować szkodliwe działanie promieni UV. Dzięki temu skóra pozostanie zdrowa.


Na co zawsze powinniśmy zwracać uwagę przy zakupie czekolady to zawartość kakao. Czekolada powinna zawierać minimum 70% kakao w składzie, co najczęściej nie jest regułą idąc do sklepu i kupując standardową tabliczkę czekolady. Niestety taka czekolada z zawartością mleka i cukru nie jest dobra dla naszej skóry. 
Kiedy w końcu zdobędziemy dobrą jakościowo czekoladę możemy przejść do wykonania samodzielnie czekoladowej maseczki do twarzy.

Domowa maseczka z czekolady:

czekolada-maseczka
Czekoladowa maseczka

1 łyżka ciemnej czekolady (minimum 70%)
1 łyżka zmielonych płatków owsianych
1 łyżka miodu
2 łyżki jogurtu naturalnego

Czekolada razem z owsianką delikatnie oczyści skórę, a miód z jogurtem ją ukoi.
Zmieszaj wszystkie składniki, a następnie nałóż na 15 minut na twarz i szyję. Zmyj ciepłą wodą i ciesz się gładką, oczyszczoną cerą. Alternatywą zawsze jest zjedzenie takiej maseczki.


Jak wykonać taką maseczkę możecie zobaczyć tutaj:



Dajcie znać czy podoba wam się taka maseczka i czy kiedykolwiek próbowałyście czekoladowego zabiegu na twarz.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Professional Blog Designs by pipdig